Waarom zou je wol dragen?

Waarom zou je wollen kleding dragen?

Ja die vraag krijgen wij wel vaker in onze winkel. En, pfffff mij te warm horen we vaak, of nee hoor, moet er niet aan denken dat gekriebel en geprik. Totdat de pantoffels worden gepast, de wollen onderkleding of een heerlijke trui. Als je het probeert, begrijp je precies wat we bedoelen!

Wol heeft namelijk echt geweldige eigenschappen die je zelf moet ervaren. Wedden dat je (bijna) niet anders meer wil 😉

Warm in de winter, koel in de zomer.

Wol is een natuurproduct dat is opgebouwd uit een holle vezel met schubben. Dit zorgt voor de perfect regulerende eigenschap, met andere woorden: het neemt de warmte van je lijf aan en isoleert. De schubben van de wolvezel gaan open bij warmte en dan ventileert het als het ware. Bij koude gaan de vezels dicht en isoleren. Zo simpel eigenlijk!

Dezelfde eigenschappen die ons in de winter warm houden, houden ons in de zomer juist lekker koel.

Dus wol neemt vocht op…hoe dan ?

Door de regulerende eigenschappen van wol transpireer je dus nauwelijks of in ieder geval een stuk minder. Daar komt bij dat wol ook een vocht absorberende werking heeft. Weet je dat wol wel 30 tot 35% vocht kan opnemen zonder dat het vochtig en zwaar aanvoelt? Hoe fijn is dat!

Doordat de wolvezels het vocht goed opnemen blijft het water niet op je huid liggen, daarna verdampt het door de warmte van buiten. Dit komt doordat wol een holle vezel is, deze neemt de dampvocht van je eigen lijf op. De wol staat vervolgens het vocht geleidelijk af waardoor het niet vochtig of koud aanvoelt op de huid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat wol ademt. Ideaal bij transpiratie.

En die geurtjes, hoe zit het daar mee?

In wol zit wolvet en wolvet is lanoline. Doordat lanoline een zeepachtig werking heeft reinigt dat de wol,. Dusssss…… wol is zelfreinigend. En daar heb je gelijk je antwoord op de vraag waarom je wol niet moet wassen. Ga je wol wel wassen dan lost het wolvet op en daarmee ook de werking van wol. Hang je wolletjes daarom gewoon regelmatig lekker buiten te luchten.

Wol was je dus bijna nooit.

Natuurlijk kun je het wel wassen, wees alleen heel voorzichtig. Gebruik voor wollen kleding altijd het wolwasprogramma op je wasmachine én een special wolwasmiddel . Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went en dus niet kapot gaat. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren. Hoe minder wrijving, hoe beter. Op de hand mag natuurlijk ook, maar zit jij daar op te wachten? 😉 . Zorg dan ook in ieder geval dat het water niet te heet is 30 °C maximaal. Laat je kledingstuk een minuut of 10 in het water staan, spoel het daar na uit en dep het water uit je trui. Wring wollen producten nooit uit, dan gaat de vezel kapot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven